Ministrul Cercetării Inovării și Digitalizării din România Sebastian Burduja și viceprim-ministrul pentru Digitalizare din Republica Moldova Iurie Țurcanu s-au întâlnit pentru prima oară la IQ Digital Summit, într-o discuție moderată de expertul în e-guvernare Radu Puchiu.
Momentul a marcat prima ediție a DIGITALINATION – un proiect Upgrade 100 în parteneriat cu Institutul Aspen Romania -, care promite să urmărească îndeaproape transformarea digitală a statului român.
Cum acest debate s-a numit în agenda summituluI “Digitalizarea Națiunilor“, viceprim-ministrul Țurcanu a ținut să ne corecteze:
“Digitalizarea națiunii: România și Republica Moldova”
Iurie Țurcanu – viceprim-ministru pentru digitalizare
Întregul spirit al dialogului a fost, de altfel, în direcția unirii viziunii și strategiei privind digitalizarea.
„Grigore Vieru spunea ca mulți își doresc o viață întreagă să plece în Cosmos, el își dorea să treacă Prutul. Dacă acum niște ani cei pe care îi respectăm au făcut podul cu flori, acum noi putem face punțile digitale”
Sebastian Burduja – Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, RO
România are de învățat de la țara de peste Prut, în ceea ce privește transformarea digitală a statului, a recunoscut Sebastian Burduja, care a anunțat că își dorește o colaborare strânsă între cele două țări.
> Vezi aici povestea vizuală a summit-ului de la Iași <
Metode din mediul privat, răbdare din sectorul public
Moldova pare că a găsit rețeta prin care să transforme, cu bani puțini, statul. Care au fost “ingredientele” care au dus la digitalizarea Republicii Moldova?
- Buna planificare – crearea unor sisteme fundamentale, niște piloni de bază ai ecosistemului de guvernare digitală, cum ar fi cloud-ul guvernamental, platformele de schimb de date, platforma de identitate electronică;
- Implicarea sectorului privat;
- Schimbarea de atitudine – tehnici din mediul privat, cu răbdarea necesară din sectorul public.
Tot demersul din ultimii 10 ani, potrivit lui Iurie Țurcanu, a fost “presărat” cu “victorii rapide”, de care să beneficieze cetățeanul, dar și clasa politică, de a cărei susținere a fost nevoie.
Declarații-cheie ale celor doi oficiali
Puteți da click pe fiecare pentru a ajunge direct la momentul respectiv din cadrul discuției:
10:31 -> Care e secretul digitalizării în Republica Moldova?
18:50 -> Ce indicatori măsoară Moldova?
27:08 -> Despre colaborarea dintre România și Republica Moldova
Tot ce s-a întâmplat peste Prut în digitalizarea statului a costat circa 35 de milioane de dolari, bani veniți, în mare parte, din împrumuturi de la Banca Mondială. O sumă de bani care pare mică, versus investițiile din România – după cum a constatat și noul responsabil cu digitalizare statului român:
“Vrem să urmăm exemplul fraților noștri de peste Prut: să facem mult cu puțin, nu puțin cu mult”
Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, la IQ DIGITAL Summit Iași
Dincolo de ce își propune oficialul român, Comisia Europeană pune la bătaie cca. 6 miliarde de euro pentru digitalizarea din țara noastră.
România a avut, în ultimele luni, prin ADR – Autoritatea pentru Digitalizarea României, instituție aflata în subordinea MCID – mai multe întâlniri oficiale cu reprezentanți din Moldova, în care a avut loc un schimb de idei și de bune practici în e-guvernare.
Burduja a mai spus că va susține orice soluție care va face mai ușoară viața cetățeanului. Invitat în timpul discuției de pe scena IQ DIGITAL Summit la Chișinău de Țurcanu, ministrul Digitalizării din România a declarat că va plănui cât de curând o întâlnire oficială.
Iată și alte declarații de consemnat:
08:59 -> Este digitalizarea o prioritate pentru România?
“Nu avem de ales. Suntem condamnati sa facem o Românie digitală dacă vrem sa facem o Românie a viitorului”
Sebastian BURDUJA
14:52 -> Despre nevoia de colaborare cu mediul de afaceri
Patru lideri tech cunoscuți au pus întrebări-cheie
Dezbaterea a fost presărată și cu întrebări din partea unor lideri cunoscuți din tehnologie și foști speakeri sau invitați ai Upgrade 100: în ordinea în care au adresat întrebările, au participat virtual co-fondatorul eMag Iulian Stanciu, președintele ANIS și fondatorul Essensys Software, Mihai Matei, fondatorul Zitec și Regista, Alex Lăpușan și fondatorul primului blockchain global “Made în România“, Beniamin Mincu – Elrond.
Puteți urmări întreaga discuție din prima ediție Digitalination pe canalul YouTube al Upgrade 100:
Proiectul IQ DIGITAL Summit este realizat în parteneriat cu George – inovație BCR iar DIGITALINATION e un format special dedicat monitorizării procesului de digitalizare a statului și a relației României cu marile companii big tech realizat de U100 în parteneriat cu Institutul ASPEN România.
Comentează