Un concept UPGRADE 100 x Institutul ASPEN România

IQ DIGITAL Summit a găzduit a doua sesiune cu public a DIGITALINATION aducându-i pe scenă pe Allen Coliban, primarul Brașovului și pe Sabin Sărmaș, șeful Comisiei de IT din Camera Deputaților.

Acest episod DIGITALINATION a avut loc în cadrul IQ DIGITAL Summit, un concept U100 dezvoltat alături de George - inovație BCR. Începând cu ediția de la Brașov, Vodafone Romania s-a alăturat proiectului, în calitate de Technology Partner.

Tocmai de aceea, o discuție cu doi invitați cu un background destul de rar în administrație – foști antreprenori, trecuți și prin administrația locală și prin cea centrală – nu putea să se anunțe decât interesantă.

Peste 600 de oameni au fost prezenți la această ediție de Digitalination care a avut loc în cadrul IQ Digital Summit Brașov – alături de George – BCR și Vodafone România | Foto: Mihnea Ratte

Aceasta a fost și întrebarea cu care moderatorul sesiunii și gazda Digitalination – Radu Puchiu –  a adresat-o invitaților în deschidere: Cum îi ajută această experiență în antreprenoriat să împingă lucrurile în administrație?

#1

Poți fi antreprenor în administrație?

Allen Coliban o consideră „o armă importantă în lupta cu neputința administrației”, Sabin Sărmaș spune că asemeni companiilor și autoritățile locale sunt în competiție și asta generează o creștere a calității serviciilor, cheia fiind ca primarii să-și folosească influența pentru a crea un cadru mai bun de colaborare cu legislativul.

Orașele trebuie să fie un client pentru autoritățile centrale.

Sabin Sărmaș, președintele comisiei IT&C din Camera Deputaților

Două idei importante din acest capitol al conversației:

  • Allen Coliban: Experiența din antreprenoriat – o armă importantă cu neputința din administrație – AICI: 3.37

  • Sabin Sărmaș: Autoritățile locale livrează mai bine decât autoritățile centrale AICI: 5.07

#2

Realitatea e mult mai dură

Dincolo de proiecte și realizări – primarul Brașovului a trecut în revistă ce s-a realizat în iluminat, transport, management trafic și servicii digitale – în practică, de multe ori cadrul legal nu dă voie să fie accelerat procesul de digitalizare.

Ajungem să facem lucruri care sunt corecte procedural sau administrativ dar la final rezultatul nu este cel pe care îl vizăm. Degeaba dăm o grămadă de bani pe digitalizare dacă mapele se plimbă în continuare în format fizic și cărăm hârtii de colo colo.

Allen Coliban, primar Brașov
DIGITALINATION e un concept UPGRADE 100 produs în parteneriat cu Institutul ASPEN România.

Discuția a punctat și lipsa de cadru legal dar și lipsa de resurse umane calificate, nevoia de 5G pentru orașe inteligente sau nevoia de identitate electronică în relația cu administrația publică:

  • Cât de importantă e legislația pentru a crea un cadru corect / 14.37
  • Cum poate piața de IT din România să faciliteze inovația / 15.46
  • De unde trebuie pornit pentru a rezolva problemele cetățenilor în raport cu administrația / 16.38

#3

Integrare, nu centralizare. Surse de inspirație

Estonia a fost dată ca un exemplu de integrare nu de centralizare de către Sabin Sărmaș

Tot acesta a oferit un exemplu amuzant de transformare digitală – uneori încercarea de automatiza duce și la concluzii neașteptate.

În Estonia digitalizarea s-a întâmplat pentru că cetățenii au vrut asta.


Sabin Sărmaș, președintele comisiei IT&C din Camera Deputaților

#4

Publicul întreabă: “Concret, ce se întâmplă?”

Sesiunea a beneficiat și de un număr foarte mare de întrebări venite din public, unele mergând spre a presa invitații în a oferi exemple concrete de acțiuni sau realizări.

Printre cele menționate de către Allen Coliban se numără un nou sistem de sesizări, un CRM și eficientizarea zonei online, ceea ce a determinat un răspuns mai rapid din partea administrației.

Tot el a punctat faptul că la nivelul administrației locale se vorbește foarte puțin despre zona IT și că e foarte greu aducerea unor oameni pregătiți, lucru susținut și de către deputatul Sabin Sărmaș.

Poți da click pe “timp” pentru a ajunge direct la momentele respective din cadrul discuției:

  • Allen Coliban – Ce face primăria Brașovului în mod concret / MINUTUL 24.01
  • Sabin Sărmaș – Cu cât ar trebui plătiți IT-iștii din administrație și ce soluții există / MINUTUL 30.02

#5

Cum poate administrația locală ajuta antreprenorii?

Allen Coliban, primar al Brașovului, răspunzând întrebărilor adresate de Radu Puchiu cu ajutorul publicului | Foto: Mihnea Ratte

Dar poate cele mai multe întrebări au venit din zona de antreprenoriat: cum poate acesta să ajute autoritățile și cum poate beneficia de ajutorul Primăriei?

Allen Coliban a arătat că Primăria se uită mai degrabă strategic, căutând să sprijine acele abilități care sunt căutate pe piața muncii locale, menționând programul Generația TECH prin care a acordat mai bine de 1000 de burse.

  • DETALII LA MINUTUL 32.46
Sabin Sărmaș, președintele comisiei IT&C din Camera Deputaților, surprins în timp ce răspunde întrebărilor adresate de Radu Puchiu cu ajutorul publicului | Foto: Mihnea Ratte

Cea mai aplaudată intervenție a fost însă cea referitoare la aplicarea de amenzi pentru lipsa de interoperabilitate  ceea ce l-a făcut pe Sabin Sărmaș să remarce „Iată că se aplaudă amenzi în România!” 

  • VEZI MOMENTIL LA MINUTUL 36.51

#6

Cum conectăm un oraș la viitor?

Discuția s-a mutat inevitabil spre planurile de viitor ale celor doi invitați și cum pot autoritățile locale și centrale să încurajeze dezvoltarea unor comunități de antreprenori.

Moderator: Radu Puchiu. Invitați: Allen Coliban, primarul Brașovului; Sabin Sărmaș, președintele comisiei IT&C din Camera Deputaților | Foto: Mihnea Ratte

Accentul pus pe forța de muncă calificată – axată pe creșterea competențelor digitale, parteneriatele cu universități sau școli pentru  învățământ dual și un hub de cybersecurity au fost menționate printre cele gândite la Brașov

#7

Datele primăriei, ca date open source

Da, ne-a surprins și pe noi – în mod plăcut după cum a anticipat chiar Sabin Sărmaș după ce a răspuns la întrebarea ce ar face dacă ar fi primar.

Datele Primăriei, toate pe care le-as putea pune open source, le-aș pune acolo nu doar să fie puse, ci cu o invitație către companiile de tech să dezvolte soluții cu acele date care să se întoarcă apoi în comunitate și să ajute cetățeanul.


Sabin Sărmaș, președintele comisiei IT&C din Camera Deputaților

#8

Pomisiune: “Parlamentul se mută, puțin, la Brașov!”

La fel ca și în sesiunea de la Iași am încercat ca facilitatori ai dialogului să plecăm cu o promisiune concretă.

Reamintim că întâlnirea miniștrilor digitalizării din Moldova și România de la IQ DIGITAL Summit de la Iași a dus la o colaborare foarte strânsă între cei doi – anunțarea unui proiect de „spațiu digital comun” fiind printre cele mai recente.

Am „smuls” de la cei doi invitați de la Brașov o promisiune:  O ședință de lucru a Comisiei de IT la Brașov! Promitem să o urmărim pusă în practică 😉

EPISODUL 5 integral este pe canalul YouTube @UPGRADE100:

ediții precendete din seria DIGITALINATION:

- Provocările aduse de pe zona de leadership politic, în EPISODUL 1 - cu Sebastian Burduja, ministrul Digitalizării României, alături de ministrul omolog din Moldova, Iurie Țurcanu.

- Dar și despre provocările tehnice în EPISODUL 2 - cu Președintele ADR, Dragoș Vlad și Președintele ANIS, Mihai Matei.
 
- În EPISODUL 3 - am fost curioși să aflăm de la Sabin Sărmaș, președintele comisiei IT&C din Camera Deputaților cum se „cuplează” conversația digitală globală la realitatea digitalizării de la noi, prin prisma ITUPP-22.

- În EPISODUL 4 - Radu Puchiu și Dan Cîmpean, directorului Directoratului Național de Securitate Cibernetică a României, au analizat cât de liniștită poate sta România când se discută despre acest subiect. 

Marian Hurducas

Marian Hurducaș are o experiență de peste 15 ani în comunicare și marketing. Antrerprenor și consultant de comunicare și marketing, fost om de radio. Totodată este și gazda podcastului Hurducast și co-realizator al show-ului de cultură digitală UPGRADE 100 Live – difuzat lunea de la 7 PM la Radio Guerrilla.

View all posts

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *