Un concept UPGRADE 100 x Institutul ASPEN România

Sfârșitul luni septembrie 2022 aduce la București ITUPP-22, cel mai mare eveniment al Uniunii Internaționale a Comunicațiilor (ITU), agenția specializată a Organizației Națiunilor Unite pe domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor.

Este totodată și cel mai mare eveniment de digitalizare găzduit vreodată în România.

1. ITUPP-22 în cifre și nume sonore din Big Tech / 2.30

  • #70 de miniștri ai digitalizării din cele 193 de țări membre ale ITU,
  • #2.500 de delegați din întreaga lume care reprezintă inclusiv companii din Big Tech precum Apple, Amazon, Microsoft și chiar Space X, inclusiv universități de prestigiu cum ar fi Stanford,
  • #3 săptămâni de sesiuni de lucru la Parlamentul României.

Cam așa arată dimensiunea acestui eveniment care se întâmplă pe continentul European pentru prima dată după 30 de ani.

Însă acest subiect nu a fost singurul despre care Radu Puchiu, expert e-guvernare și moderator Digitalination by Upgrade 100 realizat în colaborare cu Aspen Institute România, a discutat cu invitatul său, Sabin Sărmaș, Președinte al Comisiei IT al Camerei Deputaților dar și cel care va conduce lucrările ITU-PP 22.

Prin întrebările venite inclusiv de la ascultători – ediția a fost transmisă în direct în cadrul Upgrade 100 Live Talks de la Radio Guerrilla – se ating subiecte sensibile pentru România:

  • existența României ca economie modernă,
  • relevanța mediului de business autohton la nivel global,
  • anevoiasa angajare a specialiștilor în administrație,
  • digitalizarea unităților admistrativ teritoriale prin cursuri de specializare și upskilling făcute prin stațiuni de relaxare sau
  • cărțile de identitate electronice care deși sunt abia în faza de testare, riscă să fie deja depășite din punct de vedere tehnologic.

2. A one-time opportunity pentru România / 4.50

Arătam în edițiile precedente provocările aduse de pe zona de leadership, în episodul 1 cu Sebastian Burduja, ministrul Digitalizării, dar și cele tehnice în episodul 2 cu Președintele ADR și Președintele ANIS, astfel că am fost interesați să aflăm însă și cum se „cuplează” această conversație globală la realitatea digitalizării de la noi.
Sabin Sărmaș, Președintele Comisiei IT&C – Camera Deputaților

Ce înseamnă acest eveniment pentru România și pentru industria IT? Suntem conectați la discuția ce se poarta la nivel global privind viitorul transformărilor digitale?

Pe scurt, ITUPP-22 este o ocazie unică pentru România ca să-și facă oficial intrarea în IT&C-ul global.

Cine mai are de câștigat în mod direct de pe urma ITUPP-22? Mediul de business din România.

Faptul că la conferință participă reprezentanți ai unor companii importante la nivel global, reprezintă un motiv în plus de a fi activi ca mediu de afaceri sau guvernamental, mai spune Sabin Sărmaș.

România trebuie să profite cât mai mult de pe urma acestui eveniment. Este o ocazie uriașă de a ne conecta la nivel global.

Sabin Sărmaș, Președintele Comisiei IT&C – Camera Deputaților / 5.39

3. Premierul. Ingredient cheie al transformării digitale în sectorul public / 9.17

Angajamentul la cel mai înalt nivel politic rămâne o mare provocare la fel ca nevoia de coordonare a acțiunilor între partea de implementare și cea legislativă.

Am profitat de rolul meu și i-am întrebat pe cei de la ITU care ar fi un ingredient cheie al transformării digitale a serviciilor publice. Implicarea la cel mai înalt nivel politic, mi-au zis. Trebuie și noi să mergem pe această cale.

Sabin Sărmaș, Președintele Comisiei IT&C – Camera Deputaților / 10.00

Pe românește, digitalizarea ar trebui să fie coordonată de premier.

Sabin Sărmaș subliniază și nevoia de a fi cu un pas înainte cu legislația: „tehnologiile evoluează mai repede decât reglementarea. Îmi doresc să fim mai rapizi decât tehnologia în a crea cadrul legal necesar”, a mai spus invitatul.

4. Poate fi România educată… și digital? / 17.45

Un alt aspect cheie asupra căruia s-a concentrat discuția a fost cel al educației digitale ca ingredient cheie al succesului digitalizării. Însă, privit la rece, acest aspect pare o utopie în condițiile în care în școlile românești aptitudinile digitale nu-s la loc de cinste și nici nu generează prea mare interes.

Radu Puchiu, expert e-guvernare, moderatorul Digitalination by Upgrade 100 & Aspen Institute România

Dacă un copil știe să folosească un telefon și-o aplicație social media, nu înseamnă că are aptitudini digitale de bază. / 19.10

Minima operare în Excel, spre exemplu, este un skill digital care trebuie învățat de orice cetățean digital, a explicat Sabin Sărmaș în dialog cu Radu Puchiu. Mai mult, în economiile dezvoltate copiii deja învață să opereze instrumente digitale bazate pe inteligență artificială și stiu cum să interacționeze cu ea.

Provocările sunt uriașe pe această zona, recunoaște Sabin Sărmaș, atât pe zona de IMM sau administrație cât și, la fel de important, la nivelul întregii societăți. 

Degeaba ai unelte digitale dacă nu are cine să le folosească. Vedem și exemplul Moldovei unde au pus la punct toate sistemele necesare interacțiunii online dar sunt puțin folosite. În schimb, în Estonia, unde gradul de competențe digitale cred că este la 95%, nivelul de utilizare al serviciilor digitale este foarte mare.

Sabin Sărmaș, Președintele Comisiei IT&C – Camera Deputaților / 20.07

5. Vor fi competențele digitale ale administrației publice evaluate cu adevărat? / 22.25

Sabin Sărmaș consideră că este absolut necesar și trebuie făcut „pe bune”, dar că acest proces trebuie să meargă mână în mână cu creșterea rolului și a importanței angajaților din zonele de IT inclusiv printr-o grilă salarială superioară.

La fel, consideră invitatul lui Radu Puchiu, rolul Autorității pentru Digitalizarea României trebuie să fie unul mult mai activ, mai ales că aceasta are la dispoziție și fondurile necesare pentru a realiza proiectele propuse.

6. Cărțile electronice de identitate românești, o bifă pusă de România pentru a scăpa de gura Europei, riscă să fie înghițite de e-wallet deși nu au ieșit din faza de testare / 30.23

#CONTEXT

Primele cărți electronice de identitate au fost lansate într-un proiect pilot în Cluj-Napoca în 2021, dar o emitere a lor către toți cetățenii României înaintează cu pași timizi deși angajamentul legal luat este ca până în 2031 toți cetățenii României să aibă un astfel de document de identitate.

Cred că proiectul de e-wallet lansat de Comisie va fi mai rapid decât cartea electronică de identitate.

Sabin Sărmaș, Președintele Comisiei IT&C – Camera Deputaților / 33.25

Sabin Sărmas spune că din perspectiva serviciilor digitale alte mecanisme de autentificare vor fi mai degrabă îmbrățișate de cetățeni în interacțiunea lor cu serviciile publice online, iar proiectele aflate în curs la ADR – PSCID (platformă unică de autentificare și recunoaștere a semnăturilor electronice) vor face acest lucru mai rapid.

7. Avem interoperabilitate. Pe hârtie / 54.52

Cea mai mare ambiție a sa, spune Sabin Sărmaș, ar fi să vadă legea interoperabilității funcționând cu adevărat și asigură publicul că o va urmări îndeaproape în implementarea ei dincolo de mandatul său d deputat:

Peste trei-patru săptămâni se termină conferința (n.r. ITUPP-22) pentru care am muncit alături de numeroase instituții și oameni. După aceea vă asigur că voi sta cu un ochi foarte atent pe implementarea legii interoperabilității”.

Sabin Sărmaș, Președintele Comisiei IT&C – Camera Deputaților / 15.13

Cele spuse vin să completeze o altă afirmație critică, din aceeași emisiune, la adresa tuturor foștilor responsabili de digitalizare la nivel de miniștri sau președinți de agenții care nu au avut această inițiativă de a reglementa cadrul de interoperabilitate absolut necesar dezvoltării României.

Episodul integral poate fi urmărit în variată audio podcast aici, în variantă video podcast, pe YouTube, poate fi urmărit inclusiv pe canalul Upgrade 100 – la care te poți abona dacă n-ai făcut-o încă.

Digitalination este un concept Upgrade 100 realizat în colaborare cu Aspen Institute România.

Marian Hurducas

Marian Hurducaș are o experiență de peste 15 ani în comunicare și marketing. Antrerprenor și consultant de comunicare și marketing, fost om de radio. Totodată este și gazda podcastului Hurducast și co-realizator al show-ului de cultură digitală UPGRADE 100 Live – difuzat lunea de la 7 PM la Radio Guerrilla.

View all posts

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *