Un concept UPGRADE 100 x Institutul ASPEN România

Subiectul cărții electronice de identitate a născut poate cele mai aprinse discuții dintre toate cele legate de digitalizare.

Mulți au pus-o pe seama educației digitale precare, alții pe probleme de comunicare din partea administrației publice. De aici, numeroase întrebări:

E nevoie de această carte electronică? De ce? Pentru ce? Cine o controlează? Cum ne asigurăm că datele sunt gestionate în siguranță?

Radu Puchiu, expert e-guvernare și realizator al seriei DIGITALINATION, alături de Marian Hurducaș, l-a invitat în cea mai nouă ediție UPGRADE 100 Live la Radio Guerrilla pe Cătălin Giulescu, directorul general al Direcției Generale pentru Evidența Populației din MAI (Ministerul Afacerilor Interne) – cea mai avizată voce pe subiectul dat.

Iată ideile principale pe care le-am aflat și reținut noi. Dar iti recomandăm episodul complet, în variantă podcast – se poate asculta aici.

Cartea Electronică de Identitate, pe masa politicienilor încă din anul 2002!

Radu Puchiu, expert e-guvernare și moderator Digitalination by Upgrade 100 (stânga), și Cătălin Giulescu, directorul general al Direcției Generale pentru Evidența Populației din MAI (dreapta)

#1 CARTEA ELECTRONICĂ VA FI DISPONIBILĂ ANUL ACESTA

Foarte important: A fost stabilit furnizorul pentru cele 9 milioane de cipuri după o procedură fără contestații. Care e compania câștigătoare – nu e încă public, însă. Vom reveni cu un update, după caz.

Ce e însă de reținut e că se intră în linie dreaptă pentru producția cărților electronice de identitate și eliberarea lor începând cu a doua jumătate a anului acesta.

În experiența mea de peste 25 de ani în MAI pot să anunț și faptul că am avut o licitație unde nu am avut nicio contestație pentru noile cipuri. Astăzi (n.r. discuția a avut loc în 20.02.2023) pot să anunț că urmează să fie semnat acordul cadru pentru livrarea a 9 milioane de cipuri. 

Cătălin Giulescu, directorul general al Direcției Generale pentru Evidența Populației din MAI

#2 VERSIUNEA PILOT A ÎNTÂMPINAT “MICI PROBLEME”

Versiunea de carte electronică de identitate emisă ca pilot în Cluj are cităm, mici probleme tehnice, mai ales ca înlocuitor al cardului de sănătate, dar acestea vor fi corectate în viitoarea versiune.

#3 CONSULTĂRI PUBLICE PENTRU UTILIZARE

Se anunță o vară interesantă: Cătălin Giulescu spune că vor fi inițiate consultări publice în privința scenariilor de utilizare electronică a cărții electronice.

O entitate care va solicita aceste cărți va trebui să fie abilitată legal/aprobată sau să solicite posesorului să-și introducă pinul –  o metodă considerată mai sigură.

Cadrul normativ stabilește că este obligatoriu pentru instituțiile publice, dar vorbim despre o infrastructură de chei publice. Accesul va fi deschis oricărui terț care dorește să furnizeze servicii bazate pe accesul pe cartea electronică de identitate. Eu apreciez că din vară vom începe o serie de discuții cu mediul IT interesat în interacțiunea cu cartea electronică de identitate.

Cătălin Giulescu, directorul general al Direcției Generale pentru Evidența Populației din MAI

DE REȚINUT: Invitatul episodului 7 al DIGITALINATION spune că va insista ca lumea să se opună foto-copierii cărților de identitate – pentru că vorbim, totuși, de digitalizare.

#4 Cipul din Cartea Electronică de Identitate va fi accesibil wireless.

#5 NU SE VA STOCA NIMIC ÎN PLUS PE CIPUL CEI (Carte Electronică de Identitate)

Nu va fi permisă folosirea cipului prin inserarea de date sau aplicații ale altor entități.

Deși cererea a fost mare, MAI a refuzat deocamdată – invocând rațiuni de securitate.

#6 AR PUTEA URMA IDENTITATEA DIGITALĂ DEMATERIALIZATĂ

MAI are baza legală și va putea deveni în viitor furnizor de identitate digitală dematerializată, sub formă software – similar cu viitorul portofel digital european.

Totuși, e nevoie de o „aliniere a viziunilor”, spune Cătălin Giulescu, cu celelalte instituții responsabile – pentru că sistemul suferă de miopie.

„Discutăm cu Autoritatea pentru Digitalizarea României – eu cred ca într-un final vom ajunge să avem toți o viziune comună. Pentru că dacă mă întrebați pe mine, în ultimii 15 ani, ce am perceput eu în ultimii 15 ani: lipsa unei viziuni comune. Toți ne dorim, vă garantez ca toți ne dorim, dar, din nefericire pentru noi, suntem puțin miopi, adică imaginile noastre nu se suprapun. Mai plastic de atât, nu cred că pot să fiu.”

Cătălin Giulescu, directorul general al Direcției Generale pentru Evidența Populației din MAI

#7 NIVEL DE SECURITATE MAXIM

În procedura de identificare video la distanță este necesară o interoperabilitate cu MAI – aceasta va fi disponibilă pentru cartea electronică de identitate care va avea mult mai multe măsuri de securitate vizuale.

La nivel de elemente de securitate – incomparabile! Actualul document, modelul 1997 pe care încă-l emitem la nivel național, este confecționat cu tehnologie existentă în ani ’90. Este vorba de o hârtie plastifiată pe care noi tipărim după care laminăm cu o folie de plastic în care sunt inserate niște elemente de securitate astfel încât elementele de securitate sunt cuprinse în mare măsură între aceste straturi. Ori cartea electronică de identitate are elemente de securitate în ceea ce privește suportul de stocare – avem un regulament al Uniunii Europene 1857 din 2019 care ne obligă să respectăm niște standarde de securitate.”

Cătălin Giulescu, directorul general al Direcției Generale pentru Evidența Populației din MAI

MITURI DIN JURUL CĂRȚII DE IDENTITATE ELECTRONICE

În jurul cărții electronice de identitate au fost construite și multe mituri – am încercat să le demontăm în interviu. Unul dintre acestea se referă la obligația „de a ne monta cip” prin impunerea ca obligatorie a cărții electronice.

Cartea Electronică de Identitate nu este obligatorie!

#mythbusted

Ei bine, nu e obligatorie. Mai mult, prin noua legislație adoptată, orice cetățean poate opta oricând pentru carte electronică sau simplă și poate trece de la una la alta fără restricții.

„În Ordonanța 12/2023 care a fost adoptată pe 31 ianuarie se prevede că cetățeanul are posibilitatea oricând să preschimbe actualul document de identitate cu o carte de identitate electronică sau o carte de identitate simplă și ulterior chiar să treacă de la cartea de identitate simplă la cartea electronică de identitate sau invers, de la cea electronică la cea simplă, indiferent de perioada de valabilitate rămasă, doar că va trebui să plătească taxele de emitere.”

Cătălin Giulescu, directorul general al Direcției Generale pentru Evidența Populației din MAI

În cadrul interviului am preluat și multele întrebări adresate de ascultători, dar și cele pe care căutările pe Google le-au scos în evidență. Și, nu, nu putem folosi cărțile electronice de identitate ca pe cardul bancar, pentru tranzacții financiare.

Câteva dintre întrebări și răspunsuri în clipul alăturat.

“Există 206 servicii de stare civilă”

Cătălin Giulescu a arătat și câteva provocări majore pentru serviciile de stare civilă.

La nivelul MAI se lucrează intens pentru ca acest tip de servicii să fie transformate digital – sunt chiar sunt mult mai multe decât am putea crede: 206!

Invitatul spune să ne așteptăm la primele rezultate importante începând cu luna iunie a acestui an.

Sunt multe avantaje pe care Cătălin Giulescu le-a subliniat prin sprijinul pe care cărțile electronice de identitate le aduc interoperabilității și dezvoltării de servicii electronice în mod corect.

Dar pentru a beneficia de ele trebuie ca aceste servicii să fie disponibile.

Le poți afla dacă dai play versiunii podcast pe care o poți asculta pe Spotify, unde ne și poți da follow. La fel și pe YouTube.

Sau direct aici:

NU RATA CELELALTE EDIȚII DIN SERIA DIGITALINATION 

- Provocările aduse de pe zona de leadership politic, în EPISODUL 1 - cu Sebastian Burduja, ministrul Digitalizării României, alături de ministrul omolog din Moldova, Iurie Țurcanu.

- Dar și despre provocările tehnice în EPISODUL 2 - cu Președintele ADR, Dragoș Vlad și Președintele ANIS, Mihai Matei.
 
- În EPISODUL 3 - am fost curioși să aflăm de la Sabin Sărmaș, președintele comisiei IT&C din Camera Deputaților cum se „cuplează” conversația digitală globală la realitatea digitalizării de la noi, prin prisma ITUPP-22.

- În EPISODUL 4 - Radu Puchiu și Dan Cîmpean, directorului Directoratului Național de Securitate Cibernetică a României, au analizat cât de liniștită poate sta România când se discută despre acest subiect

- În EPISODUL 5 - Allen Coliban - primarul Brașovului - și Sabin Sărmaș - șeful Comisiei IT din Camera Deputaților vorbesc despre digitalizarea unui mare oraș.

- În EPISODUL 6 - Ce poate învăța România de la Finlanda: adică ultima de la prima țară din topul digitalizării UE

Carmen Codrean

View all posts

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *