Un concept UPGRADE 100 x Institutul ASPEN România

În România, pare că digitalizarea s-a născut la sat. Mai exact, într-un singur sat. După care a cam murit la… stat. Nu o zicem noi, ci indicatorii seci ai UE.

Cum facem să schimbăm acest lucru? Un bun început poate fi recunoașterea publică a celor care nu s-au “aliniat” pseudo-normei și chiar au făcut câte ceva.

IQ DIGITAL Summit a găzduit la Cluj-Napoca a treia sesiune cu public a seriei DIGITALINATION, aducându-l pe scenă pe Gheorhe Damian, primarul Comunei Ciugud.

Aceasta a fost și cea mai apreciată dintre ele.

76,4% dintre participanții care au votat au catalogat momentul cu Gheorghe Damian ca “Excepțional”, cărora li se adaugă 16,7% care au votat ca fiind “Peste așteptări”.

– e cel mai bun rezultat înregistrat până acum de un moment din cadrul IQ DIGITAL

A fost o discuție foarte deschisă despre succesul transformării digitale a administrației publice din Ciugud, cu multe lucruri de reținut și învățat.

Peste 1.000 de persoane au fost prezente la această ediție de IQ Digital Summit Cluj-Napoca| Foto: Mihnea Ratte

În desfășurătorul momentului s-au regăsit numele a încă doi invitați, dar au anulat participarea pentru că Guvernul Ciucă și-a dat demisia cu o zi înainte de eveniment și ei făceau parte din comisiile de audiere a noilor miniștri.

“Incidentul” ne-a oferit însă mai mult timp pentru a aprofunda rețeta de succes a transformării digitale care se petrece în comuna Ciugud, administrată de peste 20 de ani de un om gospodar: primarul Gheorghe DAMIAN, primit cu aplauze la scenă deschisă (după cum se poate vedea și auzi aici).

POȚI VEDEA ÎN DETALIU PRINCIPALELE IDEI SI ÎNREGISTRAREA INTEGRALĂ AICI - PE SITE-UL DEDICAT PROIECTULUI - IQDIGITAL.RO

Cum faci un sat inteligent: 45 de milioane de euro în fonduri atrase, plăți exclusiv electronice, prima școală smart din rural

Într-un dialog cu Radu Puchiu, expert e-guvernare și moderator Digitalination, Gheorghe Damian a prezentat principalele succese avute – de la absorbția record de fonduri europene (peste 45 milioane de euro), la eliminarea ghișeelor fizice, la plăți exclusiv electronice în comună și prima școală inteligentă din mediul rural – sau ce înseamnă cu adevărat un sat inteligent.

Gheorghe Damian spune că o administrație inteligentă se construiește în jurul oamenilor și că experiența și fericirea lor trebuie să fie importante.

  ▶️ VEZI FRAGMENTUL la MIN. 1.42

Transformarea digitală a început la Ciugud în anul 2000, când a preluat mandatul. Își amintește că a găsit o mașină de scris și că în scurt timp a adus primul calculator și o imprimantă cu ace. Au fost ceva bătăi de cap cu asimilarea digitalizării, dar astăzi – spre exemplu – administrația locală rezolvă birocrația cererilor doar în format digital.

Cum a reușit și ce contribuție are administrația centrală pentru succesul comunei din județul Alba?

Gheorghe Damian spune că a așteptat mult ca statul să facă ceva, dar că, până la urmă, a luat decizia de a face tot ce ține de el – ceea ce a și mișcat lucrurile în direcția în care se află astăzi comuna. 

Am așteptat și noi la Ciugud ca statul să facă transformarea digitală în administrația publică locală și-apoi dacă am văzut că suntem obstrucționați sau neînțeleși am luat-o pe cont propriu.


Gheorghe Damian, primarul comunei Ciugud, județul Alba

Pandemia i-a dat de înțeles că e momentul ideal pentru a schimba lucrurile odată pentru totdeauna.

▶️ VEZI FRAGMENTUL la MIN. 10.48

Statul trebuie să fie o coloană vertebrală la care administrația se racordează, asemeni nervilor spinali.

Gheorghe Damian, primar Ciugud, județul Alba
Gheorghe Damian alături de Radu Puchiu, expert e-guvernare și moderator Digitalination

Sat vs Stat: “Suntem forțați să tipărim hârtii”

Există o ruptură între sat și stat. Și e vizibilă. Lipsa de comunicare și coordonare dintre central și local, lipsa interconectării și lipsa resurselor umane sunt printre motivele de supărare indicate de primarul Gheorghe Damian.

Să știți că nu de calculatoare performante duce lipsă administrația publică locală – Slavă Domnului, ne-am cumpărat cele mai tari gadgeturi posibile prin administrație, nu de servere performante ducem noi lipsă. Cred că ducem lipsă în primul rând de conștientizarea funcționarului public – și aici cred că ar trebui să vină de la top management în jos.

Gheorghe Damian, primar comuna Ciugud, județul Alba

Discuția a punctat și lipsa de cadru legal pentru arhivarea electronică – „Suntem forțați să tipărim hârtii”, a spus primarul pe scena Teatrului și Operei Naționale din Cluj-Napoca – dar și faptul că alte țări, cum ar fi Republica Moldova, reușesc să aibă platforme mult mai bune în relația cetățen-administrație.

Educația pe primul loc! “O normalitate pe care ni-o dorim în fiecare sat din România”

La Ciugud se pune mare preț pe educație, mai ales pe cea digitală. Primarul este convins că așa “cum arată astăzi școala, așa va arăta mâine țara”.

Să știți că sunt foarte supărat când văd guverne care alocă atât de puțin din PIB pentru educație. Poate că ar trebui să înțelegem odată pentru totdeauna că cea mai mare alocare din PIB trebuie să fie pentru educație pentru că dacă investim în educație n-o să ne mai cadă poduri, n-o să ne mai moară oameni în spitale, n-o să mai avem cozi la administrație, pentru că n-o să mai avem funcționari care nu stiu ce înseamnă un document digital și multe, multe altele. 


Gheorghe Damian, Primarul Comunei Ciugud

▶️ VEZI FRAGMENTUL la MIN. 23:30

„E doar normalitate”, spune Gheorghe Damian, „o normalitate pe care ni-o dorim în fiecare sat din România”. 

O lecție de administrație eficientă și de leadership

Pentru noi a fost o lecție de administrație eficientă și de leadership la nivel de comunitate. Sperăm să fie o inspirație pentru alte comune din țară și, de ce nu?, pentru administrația centrală.

Și totuși, de ce se mișcă lucrurile mai bine la sat?

Gheorghe Damian spune că și-ar dori mult să aibă resursele financiare și umane ale unui oraș mare, universitățile sau efervescența unei comunități antreprenoriale de acolo. 

Dar faptul că a putut acționa la nivel mai mic a fost un avantaj.

 ▶️ VEZI FRAGMENTUL la MIN. 17:16

DIGITALINATION a avut loc în cadrul IQ DIGITAL Summit Cluj, un concept UPGRADE 100 dezvoltat alături de George – inovație BCR. VODAFONE Romania e Technology Partner, iar ediția din Cluj a fost realizată la invitația The European Digital Innovation Hub în Transilvania.

PRECIZARE. Fiind la Cluj-Napoca, am invitat la Summit interlocutori relevanți din zona administrației locale și naționale. Deși confirmaseră că vor fi prezenți pe scenă, deputații clujeni Oana Murariu, președinta USR Cluj, și Sabin Sărmaș, șeful Comisiei ITC din Camera Deputaților, au trimis doar mesaje video, și asta fiindcă Guvernul Ciucă a demisionat cu puțin timp înainte de începerea IQ Digital Summit Cluj. În plus, ambii parlamentari au făcut parte din comisiile de audiere a noilor miniștri. Lor li s-a alăturat primarul Clujului, Emil Boc, care a trimis, la rândul său, un mesaj video, pentru că se afla într-o deplasare în interes de serviciu.

  • Intervenția lui Emil Boc, Primarul Municipiului Cluj-Napoca. ▶️ AICI: 18.56 
  • Intervenția Oanei Morariu, deputat, președinta USR Cluj. ▶️ AICI: 32.46
  • Intervenția lui Sabin Sărmaș, deputat, Șeful Comisiei ITC din Camera Deputaților. ▶️  AICI: 26.26

Mai în glumă, mai în serios – se poate spune că am avut la această ediție un echilibru politic perfect: PNL, USR și exclus din PSD.

Campioni la colectare selectivă. Pe țară, nu pe sate

Ciugud a reușit să introducă o monedă virtuală, denumită „Ciuguban”. Da, ai citit bine, monedă virtuală!

Cu ajutorul ei a fost pus la punct un sistem de bonificații pentru cei care colectează selectiv deșeurile. Rezultatul: 

Ciugud a ajuns la o rată de colectare selectivă de 60%, probabil una dintre cele mai mari din România

▶️ VEZI FRAGMENTUL la MIN. 37:43

Investițiile făcute în tehnologie de-a lungul timpul își arată roadele constant, dar e nevoie să fie acceptate și valorificate de către toți locuitorii, și tineri, și vârstnici. 

Primarul din Ciugud a recunoscut în fața audienței că trecerea la plăți exclusiv electronice a fost o provocare, deoarece, pentru seniori, drumul la ghișeul primăriei era și un prilej de socializare. 

Despre cum a rezolvat și această problemă, afli pe larg de pe iqdigital.ro. Vei afla și de ce consideră că limitarea numărului de mandate în cazul primarilor ar fi o greseală.

Spoiler alert: pentru că lucrurile bune se construiesc în timp!

Ce este DIGITALINATION?

DIGITALINATION e un concept UPGRADE 100 produs în parteneriat cu Institutul ASPEN Romania care monitorizează procesul de digitalizare al României și facilitează discuții constructive între factorii responsabili cu acest proces și mediul privat.

NU RATA CELELALTE EDIȚII DIN SERIA DIGITALINATION 

- Provocările aduse de pe zona de leadership politic, în EPISODUL 1 - cu Sebastian Burduja, ministrul Digitalizării României, alături de ministrul omolog din Moldova, Iurie Țurcanu.

- Dar și despre provocările tehnice în EPISODUL 2 - cu Președintele ADR, Dragoș Vlad și Președintele ANIS, Mihai Matei.
 
- În EPISODUL 3 - am fost curioși să aflăm de la Sabin Sărmaș, președintele comisiei IT&C din Camera Deputaților cum se „cuplează” conversația digitală globală la realitatea digitalizării de la noi, prin prisma ITUPP-22.

- În EPISODUL 4 - Radu Puchiu și Dan Cîmpean, directorului Directoratului Național de Securitate Cibernetică a României, au analizat cât de liniștită poate sta România când se discută despre acest subiect

- În EPISODUL 5 - Allen Coliban - primarul Brașovului - și Sabin Sărmaș - șeful Comisiei IT din Camera Deputaților vorbesc despre digitalizarea unui mare oraș.

- În EPISODUL 6 - Ce poate învăța România de la Finlanda: adică ultima de la prima țară din topul digitalizării UE

- În EPISODUL 7 - Totul despre cartea electronică de identitate, direct de la sursă. Explicații de la Cătălin Giulescu, Director General Evidența Populației - MAI
 
- În EPISODUL 8 - Mai are România șanse să recupereze restanțele din educația digitală? Răspunsuri de la Ana-Maria Stancu, de la RoboHub, și Irinuca Văduva, de la ECDL România. 

- În EPISODUL 9 - AI ACT și viitorul digital al României: O șansă de recuperare a timpului pierdut? Cu Radu Tudorache, europarlamentar și președinte al Comitetului de Inteligență Artificială din cadrul Parlamentului European

Marian Hurducas

Marian Hurducaș are o experiență de peste 15 ani în comunicare și marketing. Antrerprenor și consultant de comunicare și marketing, fost om de radio. Totodată este și gazda podcastului Hurducast și co-realizator al show-ului de cultură digitală UPGRADE 100 Live – difuzat lunea de la 7 PM la Radio Guerrilla.

View all posts

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *