Ucraina este în război. Dar nu duce doar un război convențional, văzut și mediatizat, ci și unul nevăzut, cibernetic.
Este pentru prima dată în istorie când un război este și 100% “digitalizat””: nu se poartă doar cu arme, pe câmpul de luptă, ci și online.
Dar care este dimensiunea acestui război cibernetic, nevăzut? Cum este apărată infrastructura critică și cum sunt asigurate serviciile online în timp de război?
Ce pași au fost făcuți pentru digitalizare, cum a avut loc migrarea în cloud a serviciilor publice, cum s-a restabilit conexiunea dintre soldați, dar și a țării, în general, via Starlink? Și cum de e Ucraina, în război, mai agilă la digitalizarea serviciilor statului decât e România, în timp de pace?
Acestea sunt câteva dintre întrebările pe care Radu Puchiu i le-a adresat lui Victor Zhora, Chief Digital Transformation Officer în cadrul Serviciului de Stat pentru Comunicații Speciale și Protecția Informațiilor din Ucraina (SSSCIP).
- Vă invităm să aflați detalii importante dintr-un nou episod DIGITALINATION – o producție UPGRADE 100 x Institutul ASPEN România
🎤 DE ASCULTAT. La începutul războiului, colegul nostru Marian Hurducaș a vorbit și la Upgrade 100 Live Talks @ Radio Guerrilla cu specialiști în cyber security despre acest nou punct atins în conflictele armate. Episodul se poate asculta aici.
Serviciul de Stat pentru Comunicații Speciale Al Ucrainei. Ce este și ce rol are?
SSSCIP a fost înființat în 2006 și are în prezent peste 100 de atribuții legale.
Cele mai importante: comunicațiile securizate, securitatea cibernetică, protecția infrastructurilor critice.
Nu este parte a forțelor de ordine, nici serviciu de informații, ci o instituție jumătate militară, jumătate civilă – cu peste 11.000 de angajați. Victor Zhora s-a alăturat SSSCIP în 2022, după o carieră de succes în zona securității cibernetice.
▶️ Vizionează aici >> 02:16 și aici >> 04:37 momentele unde Victor Zhora descrie instituția pe care o care o conduce.
Conform invitatului, pe frontul cibernetic războiul a început încă din 2014, printr-o serie de atacuri puternice asupra infrastructurii de comunicații și a distribuției de energie electrică:
- 2014 – a fost atacat centrul telecom al Comisiei Electorale Centrale,
- 2015 și 2016 – a urmat un număr de atacuri la adresa infrastructurii critice a Ucrainei, în special a rețelei electrice, în faimoasele BlackEnergy și Industroyer,
- 2017 – în 27 iunie, cel mai serios atac cibernetic din istoria Ucrainei: Not Petya
▶️ Vizionează momentul aici >> 06:30
Efectul pe care l-au avut aceste evenimente: o înțelegere rapidă a nevoii unei politici de stat privind apărarea cibernetică.
DE CE E IMPORTANT?
Ucraina a putut adopta strategia națională de securitate, legea și principiile securității cibernetice.
Am putut lansa astfel o serie de proiecte la nivel de stat, centre de operațiuni de securitate, să îmbunătățim coordonarea între instituțiile responsabile.
Practic, să formăm sistemul național de securitate cibernetică cu ajutorul partenerilor internaționali, să înființăm capacități de protecție cibernetică, și să antrenăm forța de muncă necesară.
Victor Zhora, Chief Digital Transformation Officer,
SSSCIP Ucraina
CERT UA a raportat circa 7.000 de incidente, dintre care 2.194 de incidente majore în ultimul an.
De la începutul invaziei au fost raportate mai mult de 3.200 incidente majore – ceea ce reprezintă circa 10 incidente cibernetice majore pe săptămână.
Cu toate acestea, sistemul de apărare cibernetică ucrainean a reușit să le facă față. Cei din domeniul cyber pot aprecia ce efort presupune apărarea în condițiile date.
Și acum, de la începutul invaziei, avem mai mult de 3.200 de incidente majore, deci ne confruntăm cu mai bine de 10 incidente cibernetice majore pe săptămână
Victor Zhora, Chief Digital Transformation Officer – Serviciul de Stat pentru Comunicații Speciale și Protecția Informațiilor din Ucraina (SSSCIP)
provocarea #1: Asigurarea serviciilor digitale critice, a serviciilor I.T. pentru cetățeni și pentru business
BINE DE ȘTIUT: Ucraina are integrate peste 100 de servicii publice digitale în portalul DiiA. Acestea sunt accesate de peste 17 milioane de utilizatori (Ucraina are cca. 36 milioane de locuitori)
Numeroase registre electronice și sisteme informatice asigură schimbul de date pentru a facilita aceste servicii.
Pentru comparație, am căutat în România ceva similar DiiA – dar țara noastră nu are încă bine asimilat conceptul de e-guvernare.
Pentru o explicație mai clară a ce înseamnă acest portal guvernamental găsești detalii în acest articol: Ukraine’s DiiA platform sets the global gold standard for e-government
Începutul războiului și amenințarea ocupării Kiev-ului au necesitat un răspuns rapid de mutare a acestor registre și sisteme în locații sigure, multe dintre ele în cloud.
▶️ Cum au reușit în așa scurt timp? Vizionează momentul în care invitatul explică procesul, aici >> 10:09
Digitalizarea e o prioritate înaltă pentru politicile de stat în Ucraina și, bineînțeles, este sarcina noastră să asigurăm stabilitatea și disponibilitatea acestor servicii, chiar și în timp de război – oferind, în același timp, comunicații oamenilor.
Victor Zhora, Chief Digital Transformation Officer, SSSCIP
DiiA, o lecție DE NOTAT și pentru România
Răspunsul la invazia rusă a fost unul rapid, vecinii ucrainieni mutând practic peste noapte toate registrele și sistemele informatice în locații sigure.
În plus:
_A fost modificată rapid legea pentru a permite mutarea în cloud – o lecție și pentru România;
_Cei mai importanți furnizori globali de cloud au ajutat rapid Ucraina să migreze sistemele electronice;
_Starlink a fost folosită rapid în zonele în care liniile de comunicație fizice au fost distruse.
Partenerii noștri din SUA au propus tehnologia STARLINK pentru a asigura comunicațiile în aceste teritorii, iar acest lucru a fost crucial în primul rând pentru capacitatea noastră de a coordona acțiunile autorităților, ale guvernului și ale sectorului de apărare și securitate, însă, în același timp, au ajutat oamenii să rămână online, să primească știri, să aibă posibilitatea să vorbească cu cei dragi într-o perioadă complicată.
Victor Zhora, SSSCIP
🎧 CONTEXT. În acest episod de podcast "The Daily" by New York Times, jurnaliștii publicației explică ce înseamnă serviciul lui Elon Musk, Starlink, pentru războiul din Ucraina.
Resursele umane. CUM LE MENȚINE și CUM LE motivEAZĂ?
SECRETUL: O unitate foarte strânsă între toate toate agențiile de securitate cibernetică și sectorul privat.
▶️ Vizionează momentul aici >> 17:31
Ce am mai notat din dialogul de la DIGITALINATION by UPGRADE 100 x Institutul ASPEN România
- Mulți dintre cei care s-au alăturat forțelor armate au ales să contribuie la apărarea cibernetică;
- Conexiunile lor cu mediul privat din domeniu au ajutat la cooperarea foarte bună;
- Mulți din sectorul privat ajută voluntar SSSCIP în contracararea atacurilor.
Acesta e un nou nivel de parteneriat public-privat în securitate cibernetică, o unitate reală care a servit ca zid în fața agresorului rus.
Și, bineînțeles, succesele noastre în apărarea cibernetică au servit ca un bun motivant pentru noi toți.
Victor Zhora
▶️ Vizionează momentul aici >> 21:15
⚠️ Victor Zhora îl menționează ca un partener profesionist pe Dan Cîmpean și Directoratul Național de Securitate Cibernetică din România. _Recomandăm deci și episodul DIGITALINATION dedicat apărării cibernetice a României, alături de Dan Cîmpean. Îl poți vedea aici.
Războiul cyber va continua MULT după ce cel convențional se va sfârși
Zhora își dorește o victorie rapidă a forțelor armate ucrainene dar spune că războiul cibernetic nu se va sfârși odată cu cel convențional.
Sper ca Forțele Armate Ucrainene să facă tot posibilul să câștige acest război cât mai curând.
În termeni de război cibernetic, nu sunt atât de optimist.
Trebuie să rămânem puternici, să fim uniți, să facem apel la o coaliție a statelor cu un comportament responsabil în spațiul cibernetic, să îmbunătățim cooperarea, să organizăm exerciții comune, să stabilim schimburi de informații despre cele mai bune practici.
Victor Zhora, Chief Digital Transformation Officer – SSSCIP
Obiectivul personal al lui Victor Zhora: Ucraina să se alăture sistemului european de securitate cibernetică.
Ucraina, Mai multe servicii online făcute pe în timp de război decât România în timp de pace
Care este secretul reușitei Ucrainei ca nu doar să reziste atacurilor, ci și să transfere infrastructuri informatice în timp scurt sau să dezvolte noi servicii digitale pentru cetățeni chiar în timp de război?
“E o dovadă a faptului că accentul pus pe servicii digitale încă înainte de începerea războiului a fost unul corect și strategic”, mai adaugă el.
Cred că eforturile noastre în digitalizare și faptul că am reușit să lansăm un număr de servicii înaintea invaziei și în timpul acestui război au ajutat ucrainenii să se simtă mai în siguranță în fața provocărilor.
Victor Zhora, SSSCIP
O lecție importantă: sistemele informatice trebuie regândite având securitatea cibernetică la bază iar transformarea digitală și procesele aferente ei ar trebui să urmeze principiul „security by design”.
E un îndemn și pentru România.
▶️ Află răspunsul integral al invitatului de aici >> 32:48
Fără îndoială, acesta este un episod plin de lecții importante din partea cuiva implicat direct în războiul din Ucraina, pe frontul cibernetic de această dată, din care România are de învățat despre:
- Cât de importante sunt apărarea cibernetică și protecția infrastructurii pentru a asigura serviciile statului,
- Cât de importantă este digitalizarea acestora pentru ca ele să fie disponibile oricând și oriunde
▶️ Urmărește episodul pe canalul de YouTube al Upgrade 100 - și nu uita să te abonezi
CE ESTE DIGITALINATION?
Este un concept UPGRADE 100, produs în parteneriat cu Institutul ASPEN Romania
– formatul este dedicat monitorizării procesului de digitalizare al țării noastre prin evenimente, știri, emisiuni găzduite de RADIO GUERILLA care facilitează discuții educative și constructive între factorii guvernamentali responsabili cu acest proces, mediul privat și cel academic.
NU RATA CELELALTE EPISOADE DIN SERIA “DIGITALINATION”:
- Provocările aduse de pe zona de leadership politic, în EPISODUL 1 - cu Sebastian Burduja, ministrul Digitalizării României, alături de ministrul omolog din Moldova, Iurie Țurcanu.
- Dar și despre provocările tehnice în EPISODUL 2 - cu Președintele ADR, Dragoș Vlad și Președintele ANIS, Mihai Matei.
- În EPISODUL 3 - am fost curioși să aflăm de la Sabin Sărmaș, președintele comisiei IT&C din Camera Deputaților cum se „cuplează” conversația digitală globală la realitatea digitalizării de la noi, prin prisma ITUPP-22.
- În EPISODUL 4 - Radu Puchiu și Dan Cîmpean, directorului Directoratului Național de Securitate Cibernetică a României, au analizat cât de liniștită poate sta România când se discută despre acest subiect
- În EPISODUL 5 - Allen Coliban - primarul Brașovului - și Sabin Sărmaș - șeful Comisiei IT din Camera Deputaților vorbesc despre digitalizarea unui mare oraș.
- În EPISODUL 6 - Ce poate învăța România de la Finlanda: adică ultima de la prima țară din topul digitalizării UE
- În EPISODUL 7 - Totul despre cartea electronică de identitate, direct de la sursă. Explicații de la Cătălin Giulescu, Director General Evidența Populației - MAI
- În EPISODUL 8 - Mai are România șanse să recupereze restanțele din educația digitală? Răspunsuri de la Ana-Maria Stancu, de la RoboHub, și Irinuca Văduva, de la ECDL România.
- În EPISODUL 9 - AI ACT și viitorul digital al României: O șansă de recuperare a timpului pierdut? Cu Radu Tudorache, europarlamentar și președinte al Comitetului de Inteligență Artificială din cadrul Parlamentului European
- EPISODUL 10 DIGITALIZAREA S-A NĂSCUT LA SAT | Unde a reușit comuna Ciugud și unde a dat greș România - IQ DIGITAL Summit a găzduit a treia sesiune cu public a seriei DIGITALINATION, aducându-l pe scenă pe Gheorghe Damian, primarul Comunei Ciugud.
Comentează