Un concept UPGRADE 100 x Institutul ASPEN România

„Spațiul digital guvernamental actual e o improvizație”. “Avem nevoie de o alianță transpartinică de tipul celei pentru aderarea la NATO sau UE”.

“Situația asta de haos are nevoie de un sponsor puternic: Administrația Prezidențială ar putea să fie acest sponsor”.

Vi-l prezentăm azi pe Ciprian Teleman, un om cu experiență în zona corporațiilor, fost trainer și business consultant cu studii în geologie, dar (fost) implicat activ și într-un startup tech de digitalizare a unor servicii contabile.

E noul „digitalizator-șef” al României. Adică, ca titlu oficial, Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării. Lui îi aparțin ideile de mai sus, și multe altele: le aflați în exclusivitate în cadrul ediției speciale UPGRADE 100 Live pe care o lansăm acum.

Susțin politicienii cu adevărat digitalizarea?

De ce îi e cel mai teamă? Oftează și face o pauză: ”Birocrația. Asta mă sperie”. Adaugă, precaut: „Un pic…”. Ce l-ar dezamăgi? Dacă n-ar „livra”. „Dar voi livra” – spune, imediat. Emoțiile sunt justificate: miza e uriașă.

După doar câteva săptămâni de mandat, Cip – cum îi spun prietenii și foștii cursanți – are multe neclarități birocratice și procedurale și, ca bonus, un minister încă în formare.

A dat piept deja cu diferențele dintre munca la privat versus stat și speră că opiniile din coaliție legate de viziunea pe digitalizare și responsabilitățile clare ale fiecărei instituții să fie mediate și accelerate via Cotroceni.

Situația asta de haos are nevoie de un sponsor, de un sponsor puternic. Eu simt din partea Administrației Prezidențiale că ar putea să fie acest sponsor, care să pună lumea la masă și cuvântul de ordine să fie <Trebuie să avem o Românie digitală>

Ciprian Teleman

Așa cum a fost făcut un pact transpartinic pentru a adera la NATO și la UE, avem nevoie de același pact trans-partinic care să pună problema unei strategii de țară din care să facă parte aceeași înțelegere trans-partinică în privința digitalizării. Pentru că… digital or die!

Ciprian Teleman

Are suficientă experiență în digital și tech?

Nu vreau să fiu cel mai deștept din cameră. Toate reușitele mele profesionale au rezultat din proiecte unde am reușit să fac oamenii să lucreze bine, împreună”, spune noul ministru, ca răspuns la aluziile din media.

Până ne lămurim dacă va reuși sau nu să transfere la stat experiența din mediul privat, Teleman a acceptat un dialog dificil și deschis cu mai mulți lideri ai comunității tech, foști invitați sau speakeri UPGRADE 100: avem iată primul său interviu de la preluarea mandatului.

Schimbare de lider

Înainte de-a începe, un reminder: exact acum un an aveam o discuție similară cu Sabin Sărmaș, care prelua nou-înființata pe atunci “Autoritate pentru Digitalizarea României“.

Instituția a rămas însă, după alegerile Parlamentare, fără lider – chestii legate de algoritmii politici din PNL -, cert este că acum fostul președinte ADR e șef al Comisiei pentru Tehnologia Informației și Comunicații din Camera Deputaților iar ADR va trece în subordinea noului minister condus de Teleman, minister numit „Cercetare, Inovare și Digitalizare”.

Sărmaș este, de altfel, unul dintre cei invitați să îi pună întrebări-cheie noului ministru.

Peste 6 miliarde de euro pentru digitalizare

Intrat recent în politică, o dată cu noul val via PLUS -> USR PLUS, Teleman și-a asumat o miză imensă: peste 6 miliarde de euro, chiar spre 6.7 miliarde, vor fi sub directa sa decizie în viitorii ani – cam atât e bugetul prevăzut în planurile UE pentru România: din această sumă minim 70% trebuie alocați pe proiecte până în anul 2023.

Sunt bani pe care îi putem cheltui cu noimă ori îi putem irosi pe prea puține reușite și prea multe proiecte fie prost gândite – remember eRomânia? -, fie de care nu beneficiază cetățenii, ci doar companiile care câștigă licitații pe criterii des discutabile.

Nu zic (doar) eu asta: vorbesc numeroasele dosare și arestări cu iz IT în ultimii ani, cu acuzații de luare de mită de sute de mii si milioane de euro. Uneori, ca-n filme: 800.000 de euro cash, încasați prin parcări subterane: nu, nu glumesc.

Oh, well, fără hoție, nu se știe unde ajungeam (cu digitalizarea). Dar vom vedea cât de departe vom ajunge acum, dacă proiectele pe care și le propune noul ministru venit la putere cu promisiunea eradicării corupției făcută în campanie de USR PLUS vor reuși.

Care e viziunea noului ministru?

Aceasta e tema centrală a dialogului pe care l-am construit – iar pentru o imagine cât mai relevantă am apelat și la comunitatea UPGRADE 100 și am rugat mai mulți foști speakeri și invitați să adreseze întrebări-cheie.

14 dintre ele / ei au reușit să ne trimită întrebări în timp util, întrebări care s-au adăugat dilemelor mele.

Am vorbit timp de aproape 2 ore despre viziunea lui Teleman privind digitalizarea României, top priorități, parteneriatul public-privat, SaaS vs. open source, date închise vs. deschide via API’s, blockchain și crypto, inteligență artificială, scutiri de impozite pentru industria tech, cloudul guvernamental și inter-operabilizarea sistemelor statului, digitalizarea pe bune vs. digitalizarea birocrației, despre cum poate statul lucra coerent etc.

Situația actuală nu e cea mai fericită. O constatăm și noi, zi de zi, pare că o știe prea-bine și noul demnitar:

Spațiul digital guvernamental din România este azi o improvizație

Ciprian Teleman

Cine sunt experții și ce răspunsuri au primit?

Experții care ne-au ajutat să avem un dialog cât mai relevant și la obiect sunt următorii / următoarele – click on time-codes dacă doriți să auziți răspunsurile, la fiecare:
  • 00:50:37 – Radu Geogescu – Gecad Ventures:

Click pe fiecare time code să aflați și celelalte răspunsuri:

  • 00:51:36​ – Elisabeta Moraru – Google: Viziunea pentru colaborarea cu mediul privat pentru dezvoltarea de programe dedicate pentru inteligența artificială.
  • 00:53:53​ – Iulian Stanciu – eMag: Care sunt proiectele de digital din următorul an și care va fi impactul lor asupra economiei, pentru prioritizarea economiei digitale.
  • 00:57:43​ – Răzvam Atim – UiPath:Care sunt principalele direcții legate de digitalizarea în ministere, care ministere sunt prioritare, constanța execuției și deschiderea pentru parteneriatul public-privat.
  • 01:01:20 – Monica Cadogan – Vivre: Despre facilități fiscale aplicate programatorilor care vând software pot fi extinse și spre alte zone ale economiei care se confruntă cu aceeași problemă, a concurenței pe o piață globală?
  • 01:05:21 – Beniamin Mincu – ELROND: Despre lumea crypto și folosirea blockchain in administrație.
  • 01:08:07 – Orlando Nicioară – NEWS: Care sunt cele 3 obiective principale până în 2024?
  • 01:11:00 – Alexandru Lăpușan – ZITEC: Despre reticența digitalizării instituțiilor publice, SaaS, cloud computing și care e strategia privind selectarea partenerilor statului în proiecte de digitalizare?
  • 01:16:03 – Mihai Matei – ANIS: Care este viziunea asupra sistemului național de identitate electronică și integrarea cu cărțile electronice de identitate.
  • 01:17:43 – Cosmin Ochișor, Gapminder: Despre open API’s și deschiderea statului cu date spre mediul privat.
  • 01:19:59 – Bogdan Ivănel, Code 4 Romania: De ce nu publică statul codul-sursă al aplicațiilor pe care le dezvoltă și documentația tehnică a proiectelor digitale executate pentru stat, din bani publici, pentru ca eșecurile lor – tip platforma de programare a vaccinării – să poată fi ulterior auditate. 
  • 01:24:24 – Robert Berza, Fashion Days: Am urcat în clasamentul privind digitalizarea societății, DESI (Digital Economy and Society Index, realizat de UE). Nu mai suntem pe ultimul loc, ci pe antepenultimul loc – înaintea Greciei și Bulgariei. Cum vom avansa?
  • 01:29:27 – Bogdan Axinia, eMag Ventures: Care sunt top trei priorități care au KPI’s în spate, cum arată acești indicatori de performanță în prezent și cum vor arăta la sfârșitul mandatului?
  • 01:30:50 – Sabin Sărmaș, ex-ADR – actual președinte al Comisiei Tehnologia Informației și Comunicații din Camera Deputaților: Despre cum se vor gestiona oportunitățile din programele POR (Programul Operational Regional), POCID (Programul Operațional Creștere Inteligentă și Digitalizare), PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență).

Momentele-cheie, pe FFW

Iată mai jos și câteva declarații și momente-cheie pe fast-forward, momente care merită atenție, în opinia mea (dacă nu aveți timp să ascultați tot dialogul – ceea ce, desigur, v-aș recomanda).
  • 00:05:05 >> Ce crede că îl recomandă pentru jobul de „digitalizator-șef”, având în vedere că are o experiență limitată în domeniu și a fost prezentat în presă ca geolog si coach. Ce proiecte a avut, ca antreprenor?
  • 00:11:50 >> Ce se va întâmpla cu Autoritatea pentru Digitalizarea României, rămasă fără liderul numit acum exact un an? De ce face STS proiectele de digitalizare, nu ADR?
  • 00:22:37 >> Care e viziunea lui Ciprian Teleman, după ce Președintele Iohannis va media viziunile diferite privind prioritățile digitalizării? Care e viziunea legată de big tech, centralizare vs. descentralizarea deciziilor, digitalizarea ANAF etc?
  • 00:29:10 >> Despre importanța dezvoltării zonei cyber în paralel cu industria de software. Si despre nevoia de educație digitală a angajaților la stat, dar nu numai a lor.
  • 00:32:40 >> Despre companiile private care fac treaba statului în digitalizare, parteneriatele public-privat și deschiderea de API-uri către mediul privat care să poată utiliza optim datele publice.
  • 00:36:45 >> Despre birocrația din mediul de stat și cum se pot derula proiecte cu piedicile procedurale care apar, fără a comite ilegalități din „entuziasm”
  • 00:43:36 >> Ce vrea să spună programul de guvernare, în limba română – nu în birocrateză?
  • 00:46:11 >> Vor politicienii vot electronic, deci poate un impact masiv în rezultatele electorale? Despre nevoia de includere a digitalizării în strategia de țară.

Versiunea audio a acestei ediții e disponibilă pe toate platformele audio: găsiți toate linkurile pe UPGRADE100.live sau, pur și simplu, puteți folosi comanda vocală „Play the latest UPGRADE 100 Podcast” pe orice device dotat cu voice control.

PS Orice review sau subscribe ne ajută să înțelegem că facem o treabă bună (sau nu). Nu ezitați să ne trimiteți (orice) feedback: chiar și comentarii social media sau, mai discret, via e-mail

Carmen Codrean

View all posts

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *