Un concept UPGRADE 100 x Institutul ASPEN România

Andrei Nicoară face un inventar al lucrurilor care ar trebui să se schimbe din perspectiva digitalizării în relația statului cu IMM-urile, într-un dialog cu Marian Hurducaș pe scena din studioul IQ Digital.

Ce nu merge? Ce fac alții bine? Ce înseamnă digitalizare? Ce înseamnă transformare digitală? Iată câteva dintre întrebările la care răspunde Andrei, în acest material. 

_Andrei Nicoară, expert în e-guvernare, a avut în ultimele două decenii experiențe atât în antreprenoriat, cât și în instituții publice. Deține din 1999 compania de consultanță Anse Info, iar din iulie 2021 este consilier personal al primarului Sectorului 2, Radu Mihaiu.
_Marian Hurducaș are o experiență de peste 15 ani în comunicare și marketing. A fost om de radio, antrerprenor și consultant de comunicare și marketing. Până în 2018 a deținut agenția de comunicare digitală Necktie Agency. Totodată este și gazda podcastului Hurducast și co-realizator al show-ului de cultură digitală UPGRADE 100 Live – difuzat lunea de la 7 PM la Radio Guerrilla.

FFW > Idei de urmărit în interviu

Iată idei principale dar și trimiteri directe spre fragmente din dialog – prin click puteți ajunge direct la fragmentul de interes.

Digitalizare vs. transformare digitală | 1.17.17

  • Digitalizare, în esență, înseamnă că înghesuim în mediul digital toată lumea reală cu toate păcatele ei. Transformarea digitală înseamnă că, înainte să ne mutăm în digital, ne gândim cum funcționează lumea reală și dacă putem schimba regulile, astfel încât să profităm de toate avantajele pe care ni le aduce noua tehnologie.

Un exemplu ilustrativ: dacă trimiți un mesaj electronic către o singură persoană înseamnă că ai făcut digitalizare, iar dacă îl trimiți unui grup pe Whatsapp înseamnă că ai făcut transformare digitală, pentru că nu mai suni fiecare membru al grupului în parte.

Estonia – studiu de caz pentru transformare digitală | 1.19.48

  • Estonienii au pornit de la o problemă geopolitică, având în vedere că au fost membri ai URSS, iar Rusia este mult prea apropiată de ei. S-au gândit că statul lor trebuie să poată să funcționeze și în cazul în care teritoriul lor este ocupat.
  • În Estonia, toate sistemele de adminsitrație publică au o copie digitală care poate fi stocată în afara teritoriului, în niște ambasade digitale. Au făcut un mare efort și e de notat că transfomarea nu a adus exclusiv lucruri bune.

„În final, uite că estonienii au reușit să facă din acest efort un brand de țară. Noi avem o frunză verde, ei au digitalizarea.”

Cum ajută statul IMM-urile în procesul de digitalizare | 1.21.21

Expertul în e-guvernare spune că statul oferă destul de puțin și destul de târziu, însă există și progrese. Pe scurt, IMM-urile nu pot funcționa complet digital, dacă statul nu se digitalizează.

Ce schimbă statul, în urma presiunii IMM-urilor | 1.22.10

  • Primul lucru la care pot să mă gândesc este aducerea în actualitate a Trezoreriei. Statul a ales în anii ’90 să-și facă propria bancă și își obligă toți partenerii de afaceri să aibă cont de Trezorerie.

”Este absolut inadmisbil ca Trezoreia să nu ofere acele servicii digitale pe care le oferă orice bancă din România.” | 1.22.33

  • Probabil că anul viitor vei putea să-ți accesezi contul din Trezorerie, să faci operațiuni aproape la fel de ușor precum o faci cu George, de exemplu, crede Andrei Nicoară.

Relația stat – IMM, la timpul viitor| 1.23.02

  • E din ce în ce mai complicat să-ți găsești o sursă de date care să fie credibilă și mai ales, opozabilă. Asta înseamnă că, dacă astăzi urmezii pașii indicați pe pagina unei instituții publice, iar ulterior pagina respectivă dispare, nu poți să dovedești că ai făcut lucrurile cum trebuie.
  • Statul simte presiunea IMM-urilor și va trebui să-și asume ce publică printr-o semnătură calificată, un sistem de arhivare, un sistem de versionare, să fie foarte clar care a fost imaginea digitală a comunicării statului cu IMM-urile în orice moment.
  • Procedurile, inclusiv cele online, sunt greu de înțeles. Există prostul obicei ca la butonul de „help” statul să-ți ofere un citat dintr-o lege, dintr-un HG care nu te ajută cu nimic.

To do | 1.24.41

#1. Statul trebuie să traducă legea într-un fel care să fie inteligibil și utilizabil de către IMM.

#2. Însuși procesul de scriere a legilor trebuie schimbat, pentru că statul scrie legi care sunt sub forma unei scrisori, iar lumea digitală e bazată pe procese logice, pe funcționalități, lucruri foarte clar scrise.

„În urmă cu câțiva ani s-a întâmplat ca MF (nr. Ministerul de Finanțe) să taxeze veniturile elevilor pentru că legea nu a fost corespunzător scrisă.”

Dragos Stanca

View all posts

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *