Un concept UPGRADE 100 x Institutul ASPEN România

Noul ministru al Digitalizării a răspuns întrebărilor controvesate apărute în spațiul virtual, în emisiunea Upgrade 100 Live – moderată de Dragoș Stanca.  

  • Dialogul pe teme politice din cadrul emisiunii a fost urmat de unul pe teme profesionale – condus de expertul în e-guvernare Radu Puchiu. Această parte începe aici.

Tianu din – august 2018 vs Ministrul Burduja – mai 2022

Când s-a pus în discuție o coaliție cu Partidul Social Democrat, eu am fost unul dintre colegii care au votat împotrivă”, spune Sebastian Burduja

Proaspăt așezat în fotoliul Digitalizării, noul ministru privește cu îngăduință coaliția liberalilor cu PSD, partid împotriva căruia a strigat în 10 august 2018, din Piața Victoriei. Motivează că din PSD au dispărut personaje “toxice” – cum ar fi Liviu Dragnea.

Principiile mi le-am păstrat. Asta a însemnat inclusiv anumite decizii nepopulare care au mers împotriva direcției din partid. Când s-a pus în discuție o coaliție cu PSD, eu am fost dintre colegii care au votat împotrivă”, spune demnitarul – chiar la începutul dialogului cu Dragoș Stanca.

Mai adaugă și că USR, deși ideologic mai potrivit în coaliție, nu a reușit să convingă la guvernare.

Vorbește și despre conflictul cu primarul sectorului 1, Clotilde Armand, pe care PNL a susținut-o în alegerile locale.

  • Din secunda doi în care dânsa s-a așezat pe scaunul de primar, nu ne-a mai considerat un partener. Ne-a spus clar: <Eu sunt șefa aici, și voi trebuie să executați tot ce doresc eu!>”

Conflictul dintre Armand și președintele PNL al sectorului 1 (funcție pe care Burduja o deține de iulie 2019) a degenerat în timpul scandalului cu Romprest.

În timp ce munții de gunoaie creșteau printre blocuri, primarul acuza un șantaj de tip mafiot.

“Un contract se reziliază numai în justiție”

Asta a fost atunci și rămâne și acum poziția lui Sebastian Burduja. A fost acuzat că ia apărarea Romprest și că ar avea propriile interese în afacerea companiei de salubrizare cu statul.

“M-aș bucura să avem ștampila oamenilor care apără legea. Și apără interesul cetățeanului. Dacă un primar se trezește mâine să rezilieze în mod abuziv un contract, contract care este după aceea contestat în instanță de furnizor și plătim cu toții sute de milioane de euro, peste niște ani de zile, cine are dreptate? Mai contează?” – a replicat Burduja.

„Știți vorba aia românească: <Mă, al cui ești tu?>”

Ștampila care s-a lipit cel mai bine în spațiul public de Sebastian Burduja este influența pe care ar fi avut-o tatăl său în ascensiunea lui politică.

Maricel Burduja a fost, pentru o vreme, vicepreședintele Bancorex, bancă aflată în centrul unui imens scandal, la începutul anilor ’90.

Ce spune Burduja despre asta, la întrebarea lui Dragoș Stanca?

„Nu am găsit vreo dovadă că cei care au absolvit Comerțul exterior neapărat aveau vreo legătură cu securitatea, de altfel, el are o hârtie de la CNSAS în care se spune negru pe alb că nu este în evidența sa. Deci, nu are o legătura cu această fostă securitate comunistă.”

“Nu știu cât de celebru m-a făcut tatăl meu pe mine, dar eu sigur l-am făcut pe el”

Sebastian Burduja, președinte PNL Sector 1 și Ministru al Digitalizării

Ajutorul primit despre care vorbește deschis Sebastian Burduja este de ordin financiar. Fragmentul din discuție e aici.

Începând cu 2004, tatăl său i-a finanțat studiile la Stanford, în valoare de 160.000 de dolari. O sumă mică pentru Marinel Burduja, care deținuse deja funcții de conducere în primele trei bănci din România

Salariul lui, pe hârtie, pe care a plătit taxe în anii respectivi, era între 500.000 și un milion de euro pe an” – explică tânărul politician.

“Eu am lansat niște invitații și ei au venit”

Un alt subiect sensibil ar fi asocierea cu personaje controversate precum Dan Voiculescu sau Sebastian Ghiță, care au răspuns, împreună cu alți oficiali de pe atunci, invitației unui student care înființa Liga Studenților Români din Străinătate.

În 2009, cred că acești oameni aveau o reputație bună. Inclusiv Sebastian Ghiță era perceput ca un antreprenor tânăr român. Eu am lansat niște invitații și ei au venit. Ulterior, acești oameni au avut parcursul lor, dar vă spun un lucru: în niciun ONG în care am fost, în nicio organizație, nu am luat un ban de la acești oameni. Au fost donații de la companii reputabile, în general multinaționale”, a comentat Sebastian Burduja.

Singura dovadă video de la eveniment a rămas interviul (pe atunci) studentului Burduja, notat cu “partea 11 din 11”. Celelalte 10 nu sunt, în acest moment, publice. Discursul de atunci, aici:

13 ani mai târziu, Sebastian Burduja vorbește din poziția de ministru. Și-a încercat puterile, pentru puțin timp, și în mediul privat din România.

Compania sa de consultanță cu un singur angajat, Rise Consortium, a înregistrat o cifră de afaceri de 200 de mii de euro și un profit de 50 de mii de euro, având un singur angajat.

“E greu să fii antreprenor in România, e greu să plătești salarii la final de lună în România. Este greu să te bați cu statul în România și să îi spui <<Dă-te la o parte!>>”, explică Burduja.

Ce va face ca Ministru al Digitalizării?

Sebastian Burduja privește acum spre viitor din unghiul demnitarului. A vorbit despre planurile sale la minister, în a doua parte a emisiunii, într-un dialog cu expertul în e-guvernare Radu Puchiu.

  • Vă recomandăm acest dialog profesional – care începe la minutul 40:30. Îl puteți viziona pe YouTube ori asculta pe toate platformele audio -> LINK, AICI
  • Sebastian Burduja va vorbi și la IQ Digital Summit Iași, pe 27 mai, despre România digitală, alături de experți care vor să ajute procesul de digitalizare a statului.

Ana Moraru

View all posts

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *